Home / Informacje / Barista – praca nie tylko dla studentów
Barista – praca nie tylko dla studentów

Barista – praca nie tylko dla studentów

Ziarnko kawy, zanim trafi do filiżanki, przechodzi przez wiele rąk. Najpierw starannie zbierane, tak by nie utraciło nic ze swoich właściwości, potem prażone, a następnie mielone, by na końcu zmienić się w aromatyczny napój. Jednak o tym, czy jej potencjał zostanie w pełni wyeksponowany zależy od osoby, która powinna ją przygotować w odpowiedni sposób.

Parzenie kawy jest swego rodzaju sztuką bo nie zawsze przecież wychodzi smaczna i aromatyczna. Można się o tym przekonać, gdy zamawia się ten szlachetny napój w lokalu. Jednak istnieją osoby, które zawodowo zajmują się odpowiednim przeprowadzeniem procesu ekstrakcji kawy oraz odpowiednim podaniem jej. Barista bo oni mowa, to nie tylko osoba która umiem obsłużyć ekspres do kawy lub zalać wrzątkiem zmielone ziarna.

Dobra kawa jest aromatyczna

W Polsce coraz modniejsze staję się picie kawy poza domem. Najchętniej wybierają oni klimatyczne kawiarnie w których pachnie aromatyczną kawą. Taki biznes może stać się żyłą złota, pod warunkiem, że będzie przyciągał klientów. Nie wystarczy więc podstawowa wiedza na temat obsługi klienta i parzenia kawy, ale trzeba to robić lepiej niż inni. Obecnie barista przechodzi specjalistyczny kurs, na którym uczy się jak  zachowywać określone standardy w pracy z kawą oraz które parametry zaparzania zmieniać by osiągnąć dany  efekt w smaku czy aromacie kawy. Nic więc dziwnego, że barista to zawód poszukiwany przez dobre kawiarnie i restaurację.

Można powiedzieć, że dobry barista to sommelier od kawy. Potrafi on nie tylko dobrać ze sobą odpowiednie gatunki kawy, ale również podać je w odpowiednim naczyniu i w odpowiedniej temperaturze.  Dobry barista posiada wiedzę na temat pochodzenia ziaren, jest wstanie powiedzieć bardzo wiele o składzie mieszanki, a także o sposobie palenia i zaparzania. Podobnie jak sommelier potrafi poznać gatunek kawy po smaku oraz aromacie. Barista zadba również o odpowiednią obsługę klienta, nie tylko ciekawie opowie o trunku, który podaje, ale też zachowa  czystości w miejscu pracy.

Człowiek dla którego kawa jest pasją

Profesjonalne parzenie kawy jest sztuką, wymagającą znajomości wielu gatunków, a także trafnego opisania jej smaków i aromatów. Tutaj potrzebna jest nie tylko wiedza teoretyczna zdobyta z książek, ale również spore doświadczenie. Nie można jej posiąść jedynie po kilku miesiącach pracy w kawiarni. Zawodowi bariści najczęściej swoją ścieżkę kariery rozpoczynali na specjalistycznych szkoleniach prowadzonych przez ekspertów. Właśnie tam profesjonaliści z wieloletnim doświadczeniem, zapoznają nowych adeptów ze sztuką parzenia kawy oraz zarażają ich swoją pasją.

Na szkoleniu przyszły barista zdobędzie szeroką wiedzę teoretyczną na temat historii kawy, sposobów uprawy, jej pozyskiwania, gatunków oraz różnych technik palenia. Na takim kursie można dodatkowi nie tylko pozna tajniki zawodu, ale też może samodzielnie poeksperymentować z kawą. Takie szkolenie to bowiem nie tylko uczenie się materiału, ale przede wszystkim zajęcia praktyczne pod okiem instruktora. Najlepsze szkolenia dla baristów można znaleźć na www.szkoly.gowork.pl. Po ukończeniu kursu otrzymuje się certyfikat, który otwiera drzwi do dalszej kariery. Jednak sukces w zawodzie zagwarantować może jedynie ciężka praca i ciągłe zdobywanie nowej wiedzy i doskonalenie umiejętności pracy z kawą.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane miejsca zaznaczone są gwiazdką *

*

Scroll To Top